Geschiedenis van BAS

Het Statenkwartier is een goed bewaard architectonisch en stedenbouwkundig ensemble en een uniek voorbeeld van het bouwen rond het fin-de-siècle, en heeft daarom dan ook terecht de status van Rijksbeschermd Stadsgezicht. Maar bij veel bewoners leven grote zorgen over het feitelijke gebrek aan bescherming, bij zowel grote plannen -zoals bijvoorbeeld de herinrichting van de Scheveningseweg – als bij individuele bouwplannen.

De oprichters van BAS waren al een aantal jaren actief in de wijk. Zij deden onderzoek, publiceerden en gaven lezingen over de geschiedenis en de architectuur van de wijk, zij tekenden bezwaar aan en procedeerden om cultuur-historisch niet kunnende bouwplannen te verbeteren of te stoppen, zij informeerden bewoners over bouwplannen en assisteerden bewoners die hulp nodig hadden bij het lezen van bouwkundige tekeningen en het voeren van juridische acties.

Samen zijn wij sterker en daarom hebben wij de krachten gebundeld en in juni 2019 de stichting Bescherming Architectuur Statenkwartier, afgekort BAS opgericht.

Johan van Oldenbarneveldtlaan, architect J. Duiker © Abe van der Werff