Stichting BAS

InformatieSecretariaat

Van Boetzelaerlaan 129
2581AG Den Haag
E: secretaris@bas-statenkwartier.nl
W: https://www.bas-statenkwartier.nl


Oprichtingsdatum: 27 juni 2019.
Kamer van Koophandel: 75201321.Bestuur

  • Marja Langenberg, voorzitter
  • Wim de Koning Gans, secretaris
  • Hans Westenberg, penningmeester
  • Maarten Ruijters, architectuur deskundige
  • Rasmus Geertsema, lid

Ir drs Marja Langenberg studeerde bouwkunde in Delft en bedrijfskunde in Rotterdam. Zij werkte als organisatie-adviseur, projectleider en interimmanager bij bedrijven en overheden. Zij is bestuurslid van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed waarvoor zij ook onderzoek doet.

Wim de Koning Gans werkte tot 2021 bij het Haags Gemeentearchief, waar hij als conservator foto’s verantwoordelijk was voor historische en actuele foto’s van de stad. In 1994 publiceerde hij ‘Het Statenkwartier in oude foto’s 1895-1945’, gevolgd door enkele andere boeken met historische foto’s van Den Haag en één over Amsterdam.

Mr Hans Westenberg studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam in het civiele recht met als bijvak administratief (bestuurs)recht. Hij was jarenlang rechter en docent in met name het burgerlijk procesrecht waarover hij ook publiceerde. Tegenwoordig heeft hij een juridisch adviesbureau dat zich onder meer bezig houdt met procedures op het gebied van omgevingsrecht.

Ir Maarten Ruijters, architect, was mede-oprichter en eigenaar van architectenbureau Ruijters en Thio. Hun project De Chinese Brug ontving in 1995 de Stadsvernieuwingsprijs van de Gemeente Den Haag (zie hieronder). In het juryrapport werd dit woonproject in de oude binnenstad geprezen ‘voor de upgrading van de grachtenwand door de wisselwerking tussen de nieuwbouw en de bestaande panden’. Maarten is een veelgevraagd spreker over architectuur voor het Museon en andere musea en publiceerde over het Statenkwartier, onder meer in “Struinen door het Statenkwartier”, architectuurgids voor het Statenkwartier (2015).

Mr. Rasmus Geertsema studeerde af aan de Rijksuniversiteit van Groningen in Europees economisch recht. Hij werkt als mededingingsjurist bij een toezichthouder. Sinds 2021 woont hij met veel plezier in het Statenkwartier en draagt de bijzondere architectuur daar een warm hart toe.

Ruijters en Thio Architecten, De Chinese Brug, Zuidwal Den Haag, Google Street view

Financiën

De bestuursleden worden niet betaald voor hun werkzaamheden.

BAS ontvangt vanaf 2020 een subsidie voor lopende onkosten van het Wijkoverleg Statenkwartier. Voor specifieke projecten, zoals publicaties, wordt aparte financiering gezocht.


Cornelis de Wittlaan 27, © Maarten Ruijters